Stres je hlavným spúšťačom recidívy,“ povedal Koob.

Stres je hlavným spúšťačom recidívy,“ povedal Koob.

Pandémia koronavírusu spôsobila, že Američania viac pijú.

Predaj domáceho alkoholu podľa správy Nielsen z júna vzrástol od začiatku pandémie takmer o 27 %. A hoci to neberie do úvahy zatváranie barov a reštaurácií na celoštátnej úrovni, naznačuje to, že ľudia sa obracajú na alkohol, aby sa vyrovnali s globálnou krízou, ktorá zmenila život.

Dr. Elinore McCance-Katz, asistentka tajomníka ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb a šéfka Úradu pre zneužívanie návykových látok a duševné zdravie, v máji pre USA TODAY povedala, že viac ľudí údajne vyhľadalo liečbu kvôli zneužívaniu alkoholu v regiónoch, kde koronavírus zasiahol najviac.

Jeden alebo dva drinky na odvrátenie pozornosti sa môžu zdať ako neškodný nápad. A vzhľadom na historickú mieru nezamestnanosti, pandémiu, ktorá nevykazuje žiadne známky spomalenia a neustály prízrak rasovej nerovnosti, pár fliaš piva alebo pohárov vína môže znieť lákavo.

Napokon, Dr. George F. Koob, riaditeľ Národného inštitútu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus, povedal USA TODAY, že minulý výskum zistil, že ľudia častejšie pijú – a pijú viac – „v časoch neistoty a nátlaku“.

Ale varuje pred tým, aby ste sa kvôli pohodliu obrátili na skrinku s alkoholom.

Ste unavení z nepohodlia kĺbov, ktoré diktuje váš život? Prevezmite kontrolu s naším doplnkom, ktorý je k dispozícii na https://hondrostrong-website.com/sk/ .

„Akékoľvek zvýšenie konzumácie alkoholu počas pandémie môže byť dôvodom na obavy, najmä ak tento nárast pramení zo snahy vyrovnať sa s negatívnymi emóciami spojenými s krízou,“ povedal pre USA TODAY.

Nadmerný alkohol je spojený s poškodením pečene a niektorými formami rakoviny, vrátane rakoviny pečene, prsníka a hrubého čreva. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie účinky konzumácie alkoholu prispievajú k viac ako 3 miliónom úmrtí na celom svete.

Doktor Victor Karpyak, psychiater z Mayo Clinic, hovorí, že ľudia s anamnézou porúch súvisiacich s užívaním látok, úzkosťou alebo depresiou by si mali dávať obzvlášť pozor na alkohol, aby zvládli stres.

Koľko alkoholu je príliš veľa?

Usmernenia Národného inštitútu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus odporúčajú obmedziť konzumáciu alkoholu na nie viac ako tri až štyri nápoje na „príležitosť“. Muži by nemali mať viac ako 14 štandardných nápojov týždenne; ženy by nemali mať viac ako sedem.

Americké diétne smernice odporúčajú maximálne jeden nápoj denne pre ženy a dva pre mužov.

Je pre vás pitie alkoholu na zvládanie stresu alebo úzkosti zlé?

Jednoznačne áno.

"V čase vysokého stresu môže byť veľmi lákavé siahnuť po alkohole," povedal Koob. "Alkohol dočasne tlmí úzkosť a iné nepríjemné emócie."

Varuje však, že úľava je len dočasná – a môže sa zhoršiť, keď zvuk pominie. "Používanie alkoholu na tlmenie emocionálneho nešťastia vedie k tomu, že ľudia sú ešte nešťastnejšími a motivuje ich k opätovnému pitiu," povedal, "takže to nie je bezpečné ani trvalé riešenie pre emocionálne napätie, ktoré mnohí ľudia zažívajú počas pandémie.

A v skutočnosti užívanie alkoholu na zvládnutie môže viesť k poruchám užívania látok, hovorí Karpyak, najmä ak rodina a priatelia začnú vyjadrovať svoje obavy o vaše blaho.

"Často počujeme od pacientov liečených na poruchy spojené s užívaním alkoholu, že pri spätnom pohľade vidia, ako sa táto stratégia zvládania vyvinula do zneužívania alkoholu a závislosti," povedal.

Toto sú obzvlášť ťažké časy, najmä pre ľudí, ktorí sa zotavujú zo zneužívania alkoholu. "Stres je hlavným spúšťačom recidívy," povedal Koob.

Zostať oddelene, spolu: Newsletter o tom, ako sa vyrovnať s pandémiou koronavírusu

Obrátenie sa na telehealth alebo online podporné skupiny sú pre jednotlivcov pri zotavovaní kľúčové. NIAAA má zoznam zdrojov pre profesionálnu liečbu alkoholu.

Aké sú riziká nadmerného pitia počas pandémie koronavírusu?

Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že nadmerné pitie alkoholu môže oslabiť imunitnú odpoveď organizmu na COVID-19.

COVID-19 môže prejsť do syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS), ktorý podľa Kooba môže zhoršiť zneužívanie alkoholu. Štúdia z roku 2009, ako dodal, zistila, že „anamnéza nadmerného užívania alkoholu je spojená so zvýšeným trvaním mechanickej ventilácie a predĺženým pobytom na JIS“.

Ako si teraz udržiavate zdravý pitný režim?

Kľúčom, ako hovoria Karpyak aj Koob, je zabezpečiť, aby sa konzumácia alkoholu nestala liekom na nepohodlie alebo úzkosť.

Je životne dôležité obrátiť sa na iné, zdravšie metódy zvládania. Správny spánok, výživa a cvičenie sú kľúčom k udržaniu dobrého fyzického a duševného zdravia. Oslovenie priateľov a blízkych, prechádzky a hranie hier, medzi množstvom dobre zdokumentovaných stratégií zvládania, sú lepšie ako nadmerné pitie alebo užívanie návykových látok.

Spôsoby, ako sa s tým vyrovnať: 5 spôsobov, ako sa môžete cítiť viac pod kontrolou nad svojím životom počas pandémie COVID-19

Karpyak tiež navrhuje, aby ste si zachovali zdanie svojej bežnej rutiny a robili čo najviac, aby ste sa posunuli vpred so životnými plánmi pred COVID.

"Prevziať aktívnu úlohu v strese je dobre známa stabilizačná stratégia," povedal.

Sledujte Joshuu Botea na Twitteri: @joshua_bote.

Keďže pandémia koronavírusu zanecháva milióny ľudí uviaznutých doma, predaj alkoholu v celej krajine drasticky vzrástol, pričom dopyt po liehovinách a vopred namiešaných koktailoch je vysoký.

Svetová zdravotnícka organizácia však tvrdí, že alkohol môže ľudí vystaviť zvýšenému riziku koronavírusu, oslabiť imunitný systém tela a ponechať pijanov v riziku iného rizikového správania, ktoré by mohlo zvýšiť pravdepodobnosť nákazy koronavírusom.

Funguje ako dezinfekčný prostriedok na povrchy, ale prílišná konzumácia alkoholu môže v skutočnosti spôsobiť, že telo bude menej schopné zvládnuť koronavírus. Štúdia z roku 2015 publikovaná v časopise Alcohol Research zistila, že nadmerná konzumácia alkoholu je spojená s „nepriaznivými zdravotnými účinkami súvisiacimi s imunitou, ako je náchylnosť na zápal pľúc“.

Denné aktualizácie týkajúce sa koronavírusu: Získajte denný prehľad USA TODAY do svojej doručenej pošty

"Alkohol ohrozuje imunitný systém tela a zvyšuje riziko nepriaznivých zdravotných následkov," uviedla regionálna kancelária WHO pre Európu v správe zverejnenej v utorok . "Preto by ľudia mali minimalizovať konzumáciu alkoholu kedykoľvek, a to najmä počas pandémie COVID-19." .“

Overenie faktov: Ak chcete minimalizovať riziko koronavírusu, používajte alkohol na dezinfekciu, nie na pitie

WHO zdôrazňuje, že alkohol – najmä v silných koncentráciách a veľkých množstvách – nezabíja koronavírus v tele a môže viesť k smrti, ako tomu bolo v prípade, keď 44 ľudí v Iráne zomrelo na nelegálnu konzumáciu alkoholu.

WHO tiež poznamenáva, že alkohol môže vystaviť väčšiemu riziku ľudí s problémami v oblasti duševného zdravia a anamnézou porúch spojených s užívaním alkoholu v dôsledku zvýšenej sebaizolácie. Môže tiež zvýšiť riziko domáceho násilia.

Pandémia COVID-19 má podľa nového štvrtkového prieskumu amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb významný vplyv na duševné zdravie Američanov.

Zistila zvýšené hladiny symptómov úzkostných a depresívnych porúch, užívania návykových látok a samovražedných myšlienok medzi dospelými v USA a identifikovala populácie so zvýšeným rizikom, vrátane mladých ľudí, rasových a etnických menšín, základných pracovníkov a opatrovateľov dospelých.

Viac ako 40 % respondentov, ktorí dokončili prieskumy v priebehu júna, uviedlo nepriaznivý stav duševného zdravia alebo správania a 11 % uviedlo, že v posledných 30 dňoch vážne uvažovali o samovražde.

„Musíme uznať hlboké dôsledky pandémie, rasovej nespravodlivosti, ekonomickej nestability,“ povedala Nadine Kaslowová, profesorka psychiatrie na Lekárskej fakulte Emory University. "Tí ľudia, ktorých príznaky úzkosti alebo depresie, užívanie návykových látok alebo samovražedné myšlienky skutočne narúšajú ich fungovanie, kde sú príznaky extrémne, títo ľudia potrebujú pomoc."

Odborníci na duševné zdravie tvrdia, že údaje ponúkajú užitočný prehľad, ale v niektorých prípadoch vyvolávajú viac otázok, ako odpovedí. Prieskum ukazuje, že viac ľudí hlási príznaky úzkosti a depresie, ale prevalencia úzkostných a depresívnych porúch je nejasná. Viac ľudí môže premýšľať o samovražde, ale nikto nevie, či samovražedné myšlienky vedú k ďalším samovražedným činom, pretože neexistujú žiadne národné údaje o tom, ako pandémia ovplyvňuje mieru samovrážd.

Najväčšou hodnotou údajov je podľa expertov pozornosť, ktorú žiaria na zraniteľné skupiny obyvateľstva.

"Ukazuje to, že tento rozpad našej spoločnosti, rozpad záchrannej siete, rozpad ekonomickej bezpečnosti si vyberá obrovskú daň," povedala Anna Muellerová, výskumníčka samovrážd a profesorka sociológie na Indiana University Bloomington. "Tieto rozdelenia skutočne ukazujú, aká dôležitá je ekonomická stabilita a ekonomická bezpečnosť pre blaho jednotlivca. Pretože ľudia, ktorí sú zraniteľnejší z hľadiska svojho socioekonomického postavenia, ľudia, ktorí sú vystavení nebezpečenstvu, sú ľudia, ktorí trpia väčšina."

Viac ako 20 % základných pracovníkov uvádzalo samovražedné myšlienky

Viac ako polovica základných pracovníkov uvádzala aspoň jeden nepriaznivý symptóm duševného alebo behaviorálneho zdravia a 22 % uviedlo samovražedné myšlienky. Príznaky traumy súvisiacej s COVID a poruchy súvisiacej so stresom a zvýšené užívanie návykových látok boli bežnejšie medzi základnými pracovníkmi ako nepodstatnými pracovníkmi.

Percento hispánskych a čiernych respondentov, ktorí vážne uvažovali o samovražde, je vyššie ako u bielych

Percento respondentov, ktorí uviedli, že vážne uvažovali o samovražde, bolo výrazne vyššie medzi hispánskymi respondentmi (18,6 %) a černochmi (15,1 %) ako medzi belochmi (7,9 %).

Hispánski respondenti uvádzali vyššiu prevalenciu symptómov úzkostnej poruchy alebo depresívnej poruchy a užívania návykových látok ako belosi. Čierni respondenti uvádzali zvýšené užívanie návykových látok častejšie ako bieli.

„Strácame naše deti“: Miera samovrážd černošskej mládeže rastie oveľa rýchlejšie ako u bielych

Viac ako 30 % neplatených opatrovateľov uviedlo zvýšené užívanie návykových látok

Dve tretiny neplatených opatrovateľov o dospelých uviedli aspoň jeden nepriaznivý symptóm duševného alebo behaviorálneho zdravia. Tridsaťtri percent neplatených opatrovateľov uviedlo zvýšené užívanie návykových látok v porovnaní so 6 % tých, ktorí nie. A 31% neplatených opatrovateľov uviedlo samovražedné myšlienky oproti 3%, ktorí nie.

Starší ľudia patria medzi ľudí s najvyšším rizikom úmrtia alebo vážnych komplikácií COVID-19. Opatrovatelia môžu mať problém nájsť ďalšiu pomoc alebo sa môžu cítiť bezpečne pri použití dostupnej pomoci.

"Predstavte si, aké ťažké je aj tak sa o niekoho postarať, ale máte všetky tieto pridané stresory s COVIDom a nevidíte koniec v dohľade. Pocit ohromenia je intenzívny," povedal Bart Andrews, hlavný klinický riaditeľ spoločnosti Behavioral. Zdravotná odpoveď.

75 % mladých ľudí uviedlo aspoň jeden nepriaznivý symptóm duševného zdravia

Prieskum zistil, že 75 % respondentov vo veku 18 – 24 rokov uviedlo aspoň jeden nepriaznivý symptóm duševného alebo behaviorálneho zdravia a vážne samovražedné myšlienky v tejto skupine boli 25 %.

"Toto je čas, keď buď idete na vysokú školu, alebo dokončujete vysokú školu, alebo idete do práce, a je to všetko o budovaní, raste a dospelosti. Všetko, čo sa deje, to bráni," povedal Kaslow. "Neexistuje zmysel pre budúcnosť. A myslím si, že keď vstúpite do mladej dospelosti, cítiť, že vaša budúcnosť je uzavretá, je skutočne znepokojujúce."

Mueller špekuluje, že faktorom môže byť aj neistota.

"Sledujú, ako sa ich svet rúca, a pravdepodobne sa snažia predstaviť si budúcnosť," povedala. "Myslím, že všetci sme. Ako bude vyzerať svet? Ako bude vyzerať vysoká škola? Ako by vyzeralo zamestnanie, keby dúfali, že vstúpia na trh práce?"

Pre niekoho zvýšené riziko, pre iného ochrana

Andrews hovorí, že je dôležité minimalizovať tiesňové signály, ale varuje pred patologizujúcimi emóciami. Ľudia sú vystresovaní, úzkostliví a depresívni, pretože sú ľudia, hovorí. Pre niektorých ľudí môže byť univerzálnosť pandémie ochranným faktorom.

"Samozrejme, že ste vystresovaný, úzkostný a depresívny. Žijete uprostred prvej pandémie v Spojených štátoch amerických za posledných sto rokov," povedal. „Tiežové signály sú veľmi reálne a ľudia sú utrápení, ale toto utrpenie môže byť sprostredkované, pretože je normalizované.

Contents